Hoge concentraties van schadelijkste PFAS in drinkwater helft Brusselaars

Voor PFAS4, die beschouwd worden als de gevaarlijkste 'forever chemicals', is de concentratie in het drinkwater in delen van Brussel te hoog. Dat schrijft La Derniere Heure zaterdag. De hoeveelheid overschrijdt de norm van 4 nanogram per liter water, aldus de krant.

Woensdag had Brussels minister van Milieu Alain Maron (Ecolo) nog uitgelegd dat voor de twintig PFAS die Vivaqua sinds 2020 detecteert, de concentraties nooit hoger liggen dan 100 nanogram per liter, zijnde de Europese norm. Ook de drempel van 30 nanogram per liter die het Brussels gewest wil instellen, werd nergens overschreden.

Maar volgens Brussels parlementslid Christophe De Beukelaer van oppositiepartij Les Engagés gelden voor de vier gevaarlijkse PFAS wél hoge concentraties. "Het PFAS4-niveau in het reservoir van Sint-Genesius-Rode ligt veel hoger dan de Deense norm (2 ng/l) en dan de drempel die vastgelegd werd in Vlaanderen (4 ng/l)", zegt hij in de krant. Tussen oktober 2021 en dit jaar lag de gemiddelde concentratie van PFAS4 er op 6,9 ng/l. Het reservoir voorziet ongeveer de helft van de Brusselse huishoudens van drinkwater.

In de reservoirs van Ukkel en Eigenbrakel (Callois) ligt de concentratie ook hoger dan de Deense norm, maar wel lager dan aanbevolen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.