Boete dreigt voor 474 bedrijven met te veel langdurig zieken

Zo'n 474 bedrijven kregen deze week een verwittiging dat het aantal langdurig zieken de spuigaten uitloopt. Het gaat om werknemers die langer dan één jaar arbeidsongeschikt zijn en een ziekte-uit­kering krijgen - ambtenaren ­vallen daar niet onder. De helft ervan riskeert vandaag al een boete, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg vrijdag. ­

Opvallend: vooral poetsbedrijven, woonzorgcentra en ziekenhuizen kampen met te hoge uitval, 

Als de bedrijven dat aantal de komende maanden niet ­terugdringen, hangt er hen volgend jaar een boete boven het hoofd. Die kan op jaar­basis uitkomen op 2,5 procent van hun totale loon­massa. In een klein bedrijf kan dat bijvoorbeeld maar om 20.000 euro gaan, in een groot bedrijf kan het oplopen tot 200.000 euro.

Volgens het kabinet van ­minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) zouden er al 212 bedrijven tegen de lamp lopen, wat bijna 1,5 miljoen euro zou opbrengen. Dat bedrag zou wel naar fondsen vloeien om te werken aan preventie. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Edouard WITTERS

    26 december 2022

    het zijn niet de werkgevers die beboet moeten worden maar de langdurige zieken, en vooral de controle instellingen, waar de dokters veel te laks controles uitvoeren met of zonder dwang van hun directie.
    Tevens is de staat zelf schuldig aan het ziekteverzuim door het ziekteverzuim zo te betuttelen.
    Weer de verkeerde personen aanvallen.
    In wat voor een triestig kloteland leven wij.

  • Marc DE MEULEMEESTER

    23 december 2022

    Het zijn de verkeerden die beboet worden !