Patiëntenverenigingen lanceren sensibiliseringscampagne voor toiletpas

Ter gelegenheid van World Toilet Day starten patiëntenverenigingen Crohn & Colitis ulcerosa Vereniging vzw en Crohn RCUH asbl een sensibiliseringscampagne om meer bewustzijn te creëren over de medische noodzaak van de toiletpas voor patiënten met een chronische darmziekte.

Meer dan 30.000 Belgen lijden vandaag aan een chronische darmziekte, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het gaat om een chronische ontsteking van het spijsverteringsstelsel, die vaak leidt tot symptomen als diarree, buikpijn en gewichtsverlies.

Voor die patiënten werd enkele jaren geleden de toiletpas in het leven geroepen. Dankzij die medisch gecertificeerde pas kunnen patiënten overal waar ze zich bevinden - een winkel, een horecazaak of een andere vrij toegankelijke plaats - gratis gebruik maken van het toilet.

Het brede publiek is echter nog weinig vertrouwd met het bestaan van de toiletpas en zijn medische noodzaak. Dat gebrek aan kennis, begrip en bewustzijn plaatst de ziekte en de toiletpas in een taboesfeer, en soms geraken patiënten door de stigmatiserende perceptie in een sociaal isolement.

Om die situatie te verhelpen, geven patiëntenverenigingen Crohn & Colitis ulcerosa Vereniging vzw en Crohn RCUH asbl dit weekend de aftrap voor een sensibiliseringscampagne. De campagne wordt ondersteund door het biofarmaceutisch bedrijf Takeda, en geniet de steun van professionele organisaties zoals Comeos, Horeca Vlaanderen, Unizo en UCM. De campagne omvat onder andere een stickeractie. Aan de hand van de stickers kunnen uitbaters van winkels, horecazaken en andere plaatsen signaleren aan patiënten dat ze welkom zijn met hun toiletpas.

"Voor duizenden Belgische patiënten is de toiletpas allesbehalve een overbodige luxe, maar net een broodnodig instrument om hun medisch, mentaal en sociaal welzijn dagelijks te ondersteunen," zegt Lynn Debrun, voorzitster van Crohn & Colitis ulcerosa Vereniging vzw.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.