Dertig keer zoveel mazelen in Europa door dalende vaccinatiegraad (WHO)

Over de brede Europese regio zijn in 2023 meer dan 30.000 mensen besmet met mazelen. Dat is ruim dertig keer meer dan de 941 gevallen van het jaar ervoor. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijt de toename aan een lagere vaccinatiegraad. "Dit is zorgwekkend", klinkt het.

"We hebben in de regio niet alleen een dertigvoudige toename van het aantal gevallen van mazelen gezien, maar ook bijna 21.000 ziekenhuisopnames en 5 sterfgevallen", zegt regionaal directeur Hans Kluge. De WHO heeft van vorig jaar slechts cijfers uit 40 van de 53 landen en dan enkel tussen januari en oktober. Het totale aantal ligt dus waarschijnlijk nog een stuk hoger.

Sinds 2020 en de uitbraak van COVID-19 neemt de vaccinatiegraad in Europa af. Een aantal kinderen kreeg daarom niet alle of zelfs helemaal geen prikken. In totaal misten meer dan 1,8 miljoen zuigelingen in de regio hun mazelenvaccin. "Alle landen, zelfs die waar nog geen mazelenuitbraak plaatsvindt, moeten hun immuniteitsgaten en zwakke punten in de programma's zorgvuldig beoordelen en onmiddellijk actie ondernemen om deze aan te pakken", aldus de Europese tak van de WHO.

Zowat alle leeftijdscategorieën kregen in 2023 te kampen met mazelen. Zo'n twee op de vijf gevallen waren kinderen jonger dan vier jaar. Nog eens een op de vijf gevallen waren mensen ouder dan twintig.

Na jaren van forse daling neemt het aantal mazelengevallen sinds 2022 weer toe. De extreem besmettelijke ziekte is in landen als België bijna uitgeroeid, voornamelijk dankzij vaccinatie. Ontwikkelingslanden, die doorgaans een lagere vaccinatiegraad hebben, zien dan ook meer grootschalige uitbraken van de ziekte.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    23 januari 2024

    Werd al voorspeld in 1975 door Prof. Billiau in Leuven !