Departement Zorg roept op om actie te ondernemen voor gezonde binnenlucht

Het Departement Zorg zet het belang van gezonde binnenlucht extra in de kijker tijdens de Week van Gezond Binnen, van 13 tot 17 november. Het departement roept op om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat iedereen elke dag in gezonde binnenlucht kan vertoeven.

Mensen brengen gemiddeld 85 procent van hun tijd binnen door. Ongezonde binnenlucht kan verschillende gezondheidseffecten veroorzaken: hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, allergieën, neusloop, irritatie van de ogen of van het neus- en keelslijmvlies...  Kinderen, ouderen en zieken zijn hier extra gevoelig voor. 

Het Departement Zorg richt zich tijdens de actieweek daarom vooral op zorginstellingen, de kinderopvang, scholen, mensen die werken met kwetsbare groepen en lokale besturen. Om hen aan te zetten om actie te ondernemen, maakte het departement een inspiratiegids met concrete acties om de binnenlucht gezonder te maken. Voorbeelden van acties zijn onder meer een vorming organiseren voor sociale huurders, een ventilatieplan opstellen in ouderenzorgvoorzieningen of een CO2-meetweek organiseren op school.

Het gaat over inspanningen die een invloed hebben op factoren die de luchtkwaliteit binnen beïnvloeden zoals vocht en schimmel, ventilatie en koolstofmonoxide. Deze acties zijn afgestemd op de specifieke doelgroepen. Daarnaast voorziet het departement op zijn website ook verschillende materialen ter ondersteuning en heel wat inspirerende goede praktijken. Meer info en tips rond een gezond binnenmilieu zijn te vinden op www.gezondbinnen.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.