Demir plant tweedaags PFAS-congres tijdens Belgisch EU-voorzitterschap

Op 1 en 2 februari 2024 zal in Antwerpen een tweedaags internationaal congres over PFAS plaatsvinden. Dat gebeurt onder leiding van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De N-VA-minister wil daarmee de aandacht voor de aanpak van PFAS hoog houden tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie.

Vlaanderen heeft de voorbije jaren, sinds het uitbreken van het PFAS-schandaal rond 3M in Zwijndrecht, een pak expertise opgebouwd rond de gevaren en de aanpak van PFAS. PFAS of poly- en perfluoralkylstoffen zijn chemische stoffen die onder meer gebruikt worden in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim, enzovoort. Ze kunnen schadelijke effecten hebben op de gezondheid van mensen.

Vlaanderen heeft intussen een PFAS-actieplan en dringt ook aan op een Europese uitfasering van PFAS voor niet-essentieel gebruik en op de producentenverantwoordelijkheid voor PFAS-fabrikanten.

Dat het PFAS-congres zal plaatsvinden in Antwerpen, op een boogscheut van 'PFAS-hotspot' Zwijndrecht, is volgens minister Demir geen toeval. Bedoeling is om tijdens het tweedaagse congres binnen- en buitenlandse experts uit te nodigen om hun kennis over PFAS te delen.

De PFAS-problematiek hoog op de agenda houden is volgens minister Demir "geen overbodige luxe". Ze verwijst daarmee naar de oplaaiende discussies in het Waals en Brussels parlement over de bescherming van de volksgezondheid tegen met PFAS vervuild drinkwater.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.