Decreet over verbod op winst op zorg in commissie goedgekeurd in afwachting van advies

De commissie Welzijn van het Vlaams Parlement keurde een decreet diverse bepalingen goed waarin een verbod op winst op zorg is opgenomen. Vooruit en Groen hadden een amendement ingediend om dat verbod te verduidelijken, maar minister Crevits (CD&V) zei dat ze wil wachten op een advies van de Vlaamse Raad voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) eind deze maand. De oppositie stemde ermee in dat de tekst eventueel wordt geamendeerd tijdens de laatste plenaire zitting van de legislatuur.

Met het decreet wil minister Crevits de wantoestanden in de private woonzorgcentra aanpakken. Die centra sluizen subsidies bedoeld voor zorg door naar buitenlandse rekeningen, waardoor de zorg onder druk komt te staan. Groen en Vooruit vonden de definitie van winst op zorg onvoldoende en dienden amendementen in op de tekst.

In haar repliek op deze amendementen stelde de CD&V-minister dat ze midden maart een advies gevraagd heeft aan de Raad voor WVG tegen eind april. Ze stelde voor om dit advies af te wachten en het ontwerp intussen in commissie goed te keuren. De tekst zou dan tijdens de laatste plenaire vergadering voor de verkiezingen begin mei geamendeerd kunnen worden in functie van het advies van de raad.

Daarop trokken Groen en Vooruit hun amendement in. De oppositie onthield zich over het geheel van het ontwerp.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.