De Wever koppelt Vlaamse regeringsvorming aan Vlaamse meerderheid federaal

N-VA-voorzitter Bart De Wever koppelt de regeringsvorming op Vlaams niveau aan het feit of er een Vlaamse meerderheid is op federaal niveau. Komt er federaal een regering in de steigers zonder Vlaamse meerderheid, "dan kan men ook Vlaams niet meer op mij rekenen", dixit De Wever. "Eén keer een mes in de rug, geen tweede keer", De Weve gezegd tijdens het voorzittersdebat van Knack en Trends-Kanaal Z.

Het venijn zat wat in de staart bij dat voorzittersdebat op zowat 100 dagen voor de verkiezingen van 9 juni. De Wever wilde aan het slot van het debat van zijn collega-partijvoorzitters horen of ze bereid zouden zijn om in een nieuwe federale regering te stappen zonder dat die een meerderheid zou hebben aan Vlaamse kant. "De laatste 16 jaar hebben we 12 keer een federale regering gehad zonder Vlaamse meerderheid", zei De Wever. "Respect voor de Vlaamse democratie zou alfa moeten zijn", aldus de N-VA-voorzitter.

De Wever kreeg enkel de steun van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. De voorzitters van de huidige Vivaldi-partijen hielden een slag om de arm of kaatsten de bal terug. Zo moet er volgens Open VLD-voorzitter Tom Ongena "liefst wel" een meerderheid zijn aan Vlaamse kant, maar is het vooral de vraag wat die meerderheid gaat doen. "Gaan we opnieuw 500 dagen in een kasteel onderhandelen over het splitsen van het land? Dan zeg ik neen. Als het de bedoeling is om samen snel een regering te vormen om daarna te hervormen op socio-economische en fiscaal vlak, dan ben ik een bondgenoot".

Ook Sammy Mahdi wil "idealiter" een Vlaamse meerderheid, maar niet om dan niet om "hard te saneren" of "om de gezondheidszorg te beknotten.  

Volgens Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere ligt niemand wakker van de vraag van De Wever "en van wie met wie gaat besturen". Zij verwijst ook naar het Vlaamse niveau om aan te tonen dat een Vlaamse meerderheid nog geen garantie is op een goed beleid. Volgens Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout is de vraag van De Wever vooral een bliksemafleider en een manier om het debat over het falende beleid op Vlaams niveau te vermijden. 

De Wever kreeg ook de bal teruggekaatst om duidelijk te zijn over een mogelijke coalitie met Vlaams Belang op Vlaams niveau. 

"Verbijsterend"

De Wever noemde de reacties op zijn stelling "verbijsterend". Volgens hem wordt "de democratie voorwaardelijk gesteld". "'Als een Vlaamse meerderheid niet kan, hoeft het niet', hoor ik hier", verzuchtte de N-VA-voorzitter. "Ik zie hier dwergpartijen over elkaar struikelen om opnieuw in een Vivaldi-regering te zitten". 

Wat de vraag over de coalitie op Vlaams niveau - en dus de mogelijke regeringsdeelname van Vlaams Belang - betreft, antwoordde De Wever dat men op hem "niet meer moet rekenen op Vlaams niveau" als de andere partijen doof blijven voor de eis over een Vlaamse meerderheid op federaal niveau. 

Het voorzittersdebat flakkerde verschillende keren op, onder meer bij de discussies over de lonen of over arbeidsmigratie en asiel. Toen Open VLD-voorzitter Ongena een voorstel lanceerde om de brutolonen te verlagen en de nettolonen te verhogen, kwam De Wever met het verwijt dat de brutolonen onder Vivaldi net zijn gestegen, terwijl de koopkracht voor veel mensen is gedaald. Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere ging in tegen de stelling dat de koopkracht voor de werkenden erop acheruit zou gegaan zijn, maar De Wever hield voet bij stuk, verwijzend naar een expertencommissie die de koopkrachtcijfers heeft onderzocht. "U hebt uw doelpubliek van werkenden met een klein inkomen in de steek gelaten. Het doelpubliek van de PS met vooral passieven wordt bediend".

In het asiel- en migratiedebat, waarbij Tom Van Grieken het Australische model met pushbacks bepleitte, verweet Groen-covoorzitter Vaneeckhout de andere voorzitters (behalve Raoul Hedebouw van PVDA) te veel achter Van Grieken aan te hollen. Volgens hem willen de andere partijen "Van Grieken overtreffen" waardoor Van Grieken automatisch "de winnaar van het debat" is. "Jullie rollen over elkaar om te tonen hoe streng jullie zijn, maar jullie kúnnen Van Grieken niet overtreffen. Wij gaan ons nooit schamen dat we beslissen om kinderen nooit op te sluiten. Jullie steken zich weg uit angst voor een verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang. Wie Van Grieken wil overtreffen, zal mislukken", aldus Vaneeckhout.

Van Grieken zelf stoorde zich aan het "morele vingertje" van Vaneeckhout. "De kiezer zal die vinger in uw oog porren", klonk het nog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.