De Watergroep onder verscherpt toezicht na normoverschrijding pesticiden

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir plaatst drinkwatermaatschappij De Watergroep onder verscherpt toezicht. Een normoverschrijding voor pesticiden in het gebied Blankaart/Gavers/Zillebeke bleef zonder gevolg en werd niet tijdig gemeld aan de overheid.

De overschrijding werd opgemerkt in mei 2022. Volgens het Departement Zorg is de impact op de gezondheid niet zorgwekkend. Er worden geen gezondheidseffecten verwacht bij langdurige blootstelling.

Toch had De Watergroep de raad van bestuur en de regeringscommissaris moeten inlichten. De vennootschap wordt onder verscherpt toezicht geplaatst en er wordt een audit gestart om het proces door te lichten en na te gaan of de inmiddels ondernomen actie volstaat. Ook bij de andere drinkwaterbedrijven zullen bijkomende verificaties van gerapporteerde cijfers gebeuren.

De oorzaak van de waterverontreiniging ligt wellicht in pesticidegebruik in de regio, meldt de minister. Het voorval toont volgens haar aan dat het verder minimaliseren van pesticiden in Vlaanderen ook noodzakelijk is voor de drinkwaterkwaliteit. Demir plant een gesprek met de Vlaamse Milieumaatschappij over haar toezichtsrol.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.