De gelukkigste mensen wonen in Finland

Geluk is thuis in het noorden - dat is tenminste de conclusie van het nieuwe World Happiness Report 2024. Volgens het rapport wonen de gelukkigste mensen ter wereld in Finland - gevolgd door die in Denemarken, IJsland en Zweden. En België?

Volgens de auteurs van het rapport is de ranglijst van de "Top 10" nauwelijks veranderd ten opzichte van de tijd voor de uitbraak van de pandemie van het coronavirus begin 2020.

Ons land prijkt op een mooie 16e plaats (op een landenlijstje van 143 staten) en is daarmee stabiel (winst van een plaatsje tegenover vorige meting). Van de buurlanden gaan Nederland (6) en Luxemburg (8) ons vooraf, maar we kloppen Duitsland (24) en Frankrijk (27). Vooral bij de 'middenleeftijd' doen we het goed met een 13e en 15e plaats. Bij de jongeren onder 30 jaar scoren we slechter in de algemene rangschikking (24), net als bij de ouderen boven 60 (19). Deze momentopname strekt zich uit tussen 2021 en 2023.

Het ongelukkigste land volgens het geluksrapport is Afghanistan met een score van 1,7 op 10. Leider Finland leidt de dans met 7,7 op 10. Ons land haalt 6,9 op 10. De ranglijst is gebaseerd op persoonlijke beoordelingen van hun eigen gelukstoestand tussen 2021 en 2023, waarbij de auteurs zaken als sociale steun, inkomen en vrijheid noemen als factoren die mensen gelukkig maken. Een andere bevinding: in veel landen zijn jongere mensen gelukkiger dan oudere mensen.

En wat heeft dit alles met gezondheid te maken? Volgens geluksonderzoekers leven mensen die goedgehumeurd en gelukkig zijn, ongeveer 7,5 tot 10 jaar langer dan mensen die ongelukkig zijn. Er zijn echter ook mensen die twijfelen aan dergelijke "berekeningen". Feit is: gelukkig zijn kan geen kwaad - ook niet voor je gezondheid.

World Happiness Report, Helliwell, J. F., Layard, R., Sachs, J. D., De Neve, J.-E., Aknin, L. B., & Wang, S. (Eds.). (2024). World Happiness Report 2024. University of Oxford: Wellbeing Research Centre.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    21 maart 2024

    Geluk in België = snuif , rook , zuip en spuit je zo snel mogelijk aan de zieke bont en bij de beste stuur”lui”aan lager wal !

  • Frank Comhaire

    21 maart 2024

    ongehoord slecht, wanneer je vergelijkt met bv. Nederland! Je kunt daarenboven moeilijk gelukkig zijn indien je niet gezond bent. "Leef lang en gelukkig" betekent vooral, zorg dat je zo lang mogelijk gezond blijft. Care over cure! Preventie is het toverwoord... en dàt staat in België nergens!