De Croo wil verder op elan richting pensioen- en fiscale hervorming

Volgens premier Alexander De Croo bewijst de begrotingscontrole dat de nakende verkiezingen de regering allesbehalve verlammen. De regeringsleider wil nu ook de hervorming van de fiscaliteit en de pensioenen aanvatten.

Het "gemberthee-akkoord", grapte De Croo donderdag in de 'bunker' onder de Wetstraat 16, waar de regering haar persconferenties organiseert. "Dat hebben we allemaal veel gedronken de afgelopen dagen, voor de deugdzame lichamelijke werkingen en om keelpijn te vermijden zodat je met elkaar in discussie kon gaan", lichtte hij toe.

De belangrijkste ministers van de federale regering hadden er net een onderhandeling van ruim 24 uur op zitten, een korte onderbreking vanwege een top met Luxemburg daar gelaten. Het resultaat is een begrotingscontrole voor 2023 en 2024 die volgens staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) neerkomt op een extra inspanning van 1,75 miljard euro of 0,3 procent van het bruto binnenlands product, wat het tekort van ons land eind 2023 terugbrengt tot 4,6 procent van het bbp in plaats van 5,9 procent. In 2024 zou dat verder moeten zakken naar 4,3 procent. 

Russische tegoeden

Dat wordt onder meer bereikt door te snijden in de verdere verhoging van de minimumpensioenen en -uitkeringen (374 miljoen euro), een aantal inspanningen op vlak van arbeidsmarkt (90 miljoen euro), de invoering van een minimumbelasting op multinationals van minstens 15 procent (334 miljoen euro), onderbenutting in de gezondheidszorg (100 miljoen euro), en een verhoging van de accijnzen op tabak en andere taksen (111 miljoen euro).

Daarnaast rekent België op hogere inkomsten uit de vennootschapsbelasting, maar liefst 625 miljoen, afkomstig van de Russische tegoeden die in ons land bevroren zijn. Die worden integraal gebruikt om Oekraïne te ondersteunen. Er wordt ook 158 miljoen euro vrijgemaakt voor extra asielopvangplaatsen en 19 miljoen euro voor de strijd tegen de georganis eerde drugscriminaliteit. 205 miljoen euro gaat naar diversen, zoals verdere investeringen in de zorgcentra na seksueel geweld en de ondersteuning van het zorgpersoneel in de ziekenhuizen.

Popelen

Maar het werk is nog niet af. Verschillende regeringsleden verwezen er al naar: minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) staat "te popelen" - dixit de premier - om de onderhandelingen over haar pensioenhervorming bis aan te vatten, voor minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en zijn fiscale hervorming geldt hetzelfde. 

De Croo is ervan overtuigd dat dat moet lukken. "Sinds begin dit jaar hebben we een trein aan beslissingen kunnen nemen. De verkiezingen binnen dertien maanden zouden de regering verlammen, maar ik heb de indruk dat het omgekeerd is", zei hij. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vond dat de regering na de begrotingscontrole "sterker staat als ploeg". "We zitten op het goede spoor", zei minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) met een knipoog.  

De hervormingen van de pensioenen en de fiscaliteit is evenwel voor na volgende week, want dan is het paasvakantie. Hetzelfde geldt voor het akkoord over de maximumfactuur voor de berging van het kernafval, waarover al enkele dagen intens wordt onderhandeld met Engie. Voor dat laatste is er volgens de premier "geen harde deadline".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.