Crevits trekt 150.000 euro uit voor versterking van Druglijn

De Druglijn krijgt 150.000 euro van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits om zijn werking te versterken en zijn bereikbaarheid te vergroten. Dat is nodig om aan de stijgende hulpvraag te voldoen, zegt Crevits zondag. Ze benadrukt tegelijk het preventieve belang van de hulplijn.

"Jongeren kunnen via de Druglijn snel en persoonlijk geholpen worden. Jongeren die anders, en misschien onnodig, beroep zouden moeten doen op de gespecialiseerde verslavingszorg, jeugdzorg of brede geestelijke gezondheidszorg. Zo kunnen we tegelijk de druk op de jeugdzorgsector een stuk verlichten", aldus de minister.

Sinds 1994 kan iedereen met vragen over drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen terecht bij De Druglijn. En het initiatief heeft succes. In het voorjaar bleek al dat de Druglijn in 2022 voor het vierde jaar op rij een recordaantal vragen te verwerken kreeg. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. 

De toename van zowel het aantal vragen als hun complexiteit, zet de bereikbaarheid van De Druglijn, en de chatservice in het bijzonder, onder grote druk. Zo konden er van de 6.681 aanmeldingen via de Druglijnchat in 2022 slechts 3.305 ofwel 49 procent meteen beantwoord worden, stipt Crevits aan.

Bedoeling is volgens de minister dat de Druglijn met het Vlaamse geld een teamcoach kan aanstellen om het team te ondersteunen en de bereikbaarheid kan vergroten door het beantwoordteam te versterken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.