Crevits laat (lege) brooddozen op school onderzoeken

Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) heeft een onderzoek ingesteld naar wat kinderen al dan niet in hun brooddoos mee naar school te eten krijgen, nadat almaar meer scholen aan de alarmbel hadden getrokken. De UGent zal zich ontfermen over het onderzoek, waar Crevits 150.000 euro voor uittrok.

Dat bericht Het Laatste Nieuws.

De onderzoekers zullen nagaan of de brooddozen van leerlingen uit basis- en secundaire scholen gevuld zijn en wat erin zit. De gegevens worden verzameld door het Vlaams Instituut Gezond Leven en de onderzoeksgroep Consumentengedrag van de Universiteit Gent. Vorig jaar was er al het plan om een eerste kleinschalige studie te doen, maar toen haalde de universiteit fondsen binnen, waardoor nu een groter onderzoek mogelijk is.

Het onderzoek zal niet alleen de voedselkwaliteit van de brooddozen in kaart brengen, maar ook nagaan waarom ouders al dan niet kiezen voor de aangeboden schoolmaaltijd en hoe die schoolmaaltijd toegankelijker gemaakt kan worden. "Door de aanbevelingen in dit onderzoek zullen we meer inzicht krijgen en gerichte beslissingen en beleidskeuzes kunnen maken, vooral in het belang van kwetsbare kinderen en jongeren", zegt minister Crevits.

Zowel in België als in het buitenland zijn er al verschillende initiatieven rond schoolmaaltijden, maar het is nog niet duidelijk wat de drempels en succesfactoren zijn. "Dit onderzoek is nodig om te kijken of bijvoorbeeld het aanbieden van gratis schoolmaaltijden aan iedereen in Vlaanderen wenselijk en haalbaar is", legt doctor Jolien Plaete, stafmedewerker van Gezond Leven uit. "Moet er voor andere formules gekozen worden, zoals gratis of goedkopere maaltijden enkel voor kleuters? Of enkel voor kinderen in een maatschappelijk kwetsbare situatie?" Op die vragen willen de onderzoekers een antwoord vinden.

Op exacte data is het nog wachten, maar volgens armoede- en leeflooncijfers zou naar schatting een kwart van de kinderen met honger op school zitten. Door de energiecrisis en de hoge voedselprijzen is het probleem alleen maar groter geworden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.