Vrees voor te weinig spuiten voor coronavaccin

Als er pakweg volgend jaar een vaccin tegen COVID-19 beschikbaar is, bestaat de kans dat er niet genoeg spuiten en naalden zullen zijn om dat vaccin toe te dienen. Daarvoor waarschuwt de belangenorganisatie European Biosafety Network (EBN) vrijdag in De Morgen.

De vaccins tegen allerlei kinderziekten die we nu bij de apotheek kunnen kopen, zitten meestal kant en klaar in een spuitje. Maar of dat bij het langverwachte covidvaccin het geval zal zijn, is niet zeker.

"Wij verwachten dat er flacons op de markt zullen komen met telkens tien dosissen in", zegt Ian Lindsley van EBN, een organisatie die de belangen verdedigt van Europese hulpverleners. "De klinische proeven die nu gaande zijn, gebeuren daar ook mee. Maar dat betekent dus dat je zelf voor spuiten en naalden moet zorgen. Feit is dat die voorraden nu helemaal niet aanwezig zijn."

Farmareus GlaxoSmithKline, die samen met een resem andere bedrijven aan een potentieel coronavaccin werkt, bevestigt dat zij momenteel met multidosissen werken. En dat het meer tijd kost om het vaccin per spuit tot bij de patiënt te krijgen.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) maakt zich voorlopig weinig zorgen. "Het heeft geen zin om nu al massaal spuiten en naalden te bestellen, als we nog niet weten in welke variant het vaccin zal komen", zegt haar woordvoerder Peter Poulussen. "We hebben ingetekend in de Europese samenwerking, wat betekent dat zij de bestelling zullen doen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.