Covid virus nog springlevend, zegt WHO

In december werden bijna 10.000 sterfgevallen gemeld als gevolg van Covid-19, zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie woensdag bekend. Ze waarschuwt dat het virus nog springlevend is, ook al kan het deels onopgemerkt blijven.

Volgens de WHO wezen gegevens uit verschillende bronnen op een toename van de overdracht vorige maand, aangewakkerd door kerstbijeenkomsten en door de JN.1-variant, die nu wereldwijd het vaakst wordt gemeld.

"Hoewel Covid-19 niet langer een wereldwijde noodsituatie is, blijft het virus circuleren, veranderen en doden", zei het hoofd van de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, Tedros Adhanom Ghebreyesus, tijdens een conferentie in Genève.

Naast de bijna 10.000 doden die vorige maand aan de WHO werden gemeld, was er een stijging van 42% in ziekenhuisopnames en een stijging van 62% in opnames op intensive care afdelingen, vergeleken met november.

De cijfers zijn echter gebaseerd op gegevens van minder dan 50 landen, voornamelijk in Europa en Noord- en Zuid-Amerika, aldus Tedros.

"Er zijn zeker stijgingen in andere landen die niet zijn gerapporteerd," merkte hij op.

"Net zoals regeringen en individuen voorzorgsmaatregelen nemen tegen andere ziekten, moeten we allemaal voorzorgsmaatregelen blijven nemen tegen Covid-19", beklemtoonde hij."Hoewel 10.000 sterfgevallen per maand veel minder zijn dan op het hoogtepunt van de pandemie, is dit niveau van vermijdbare sterfgevallen niet aanvaardbaar", voegde hij eraan toe.

Hij drong er bij regeringen op aan om de surveillance en sequentiebepaling van het virus voort te zetten en te zorgen voor toegang tot betaalbare en betrouwbare tests, behandelingen en vaccins.

"We blijven ook mensen oproepen om zich te laten vaccineren, zich te laten testen, indien nodig maskers te dragen en ervoor te zorgen dat drukke binnenruimtes goed geventileerd worden", zei hij.

Tedros had het einde van Covid-19 uitgeroepen als internationale noodsituatie voor de volksgezondheid in mei 2023, meer dan drie jaar nadat het virus voor het eerst werd gedetecteerd in Wuhan, China, eind 2019.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.