Covid-vaccinatie vermindert kans op syndroom post-covid

Een onlangs gepubliceerde studie in the BMJ suggereert een sterke associatie tussen covid-19 vaccinatie vóór infectie en risicoreductie op het post-covidsyndroom (PCS). Het gaat weliswaar om observationeel onderzoek, maar de onderzoekers vertrokken van diagnostische gegevens van behandelend artsen.
De Zweedse studie door Lisa Lundberg-Morris e.a. onderzocht een omvangrijke populatie van 590.000 volwassenen met covid-19. Ze werden gevolgd vanaf een eerste infectie tot aan overlijden, emigratie, vaccinatie, herinfectie, een PCS-diagnose (ICD-10-diagnosecode U09.9) of het einde van de follow-up (30 november 2022), afhankelijk van wat zich het eerst voordeed. Personen die vóór de infectie ten minste één dosis van een covid-19-vaccin hadden gekregen, werden als gevaccineerd beschouwd.

De effectiviteit van het vaccin tegen PCS werd geschat met behulp van Cox regressies, gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, comorbiditeiten (diabetes en cardiovasculaire, respiratoire en psychiatrische aandoeningen), aantal contacten in de gezondheidszorg gedurende 2019, sociaal-economische factoren en de dominante virusvariant ten tijde van de infectie.

Van 299.692 gevaccineerde personen met covid-19 hadden 1.201 (0,4%) een diagnose van PCS bij follow-up, vergeleken met 4.118 (1,4%) van 290.030 niet-gevaccineerde personen.

Vaccinatie tegen covid-19 met een willekeurig aantal doses vóór infectie werd geassocieerd met een verminderd risico op PCS (adjusted hazard ratio 0,42, 95% betrouwbaarheidsinterval 0,38 tot 0,46), met een vaccineffectiviteit van 58%. Van de gevaccineerde personen ontvingen 21.111 personen slechts één dosis, 205.650 personen kregen twee doses en 72.931 personen ontvingen drie of meer doses. De effectiviteit van het vaccin tegen PCS voor één dosis, twee doses en drie of meer doses lag respectievelijk op 21%, 59% en 73%. Met andere woorden: de effectiviteit van het vaccin nam toe met elke opeenvolgende dosis vóór infectie. 

Bijgevolg suggereert de studie een sterke associatie tussen covid-19 vaccinatie vóór infectie en een verminderd risico dat men de diagnose PCS krijgt. De bevindingen onderstrepen het belang van primaire vaccinatie tegen covid-19 om de populatielast van PCS te verminderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.