Covax levert miljardste dosis coronavaccin aan arme landen

Het internationale vaccinatieprogramma voor arme landen, Covax, heeft de miljardste dosis van het coronavaccin geleverd. De dosis zat in een voorraad voor het Afrikaanse Rwanda. Er wordt gesproken van een mijlpaal. Inmiddels ontvingen 144 minder welvarende landen Covax-leveringen.

Covax draait op donaties van bijvoorbeeld rijkere landen. In totaal kwam tot nu toe voor 8,8 miljard euro aan schenkingen binnen.

Toch zag Covax zich gedwongen de doelstellingen meer dan te halveren. Eigenlijk hadden er alleen al vorig jaar 2 miljard dosissen verspreid moeten worden, maar het streven werd teruggebracht tot 800 miljoen doses.

Covax moest ambities verlagen door trage leveringen van fabrikanten, exportstops, het hamsteren van vaccins door rijke landen en door problemen met de distributie in de armere landen. Ook worden er soms voorraden aangeboden die nog maar heel kort houdbaar zijn en daarom door de ontvangers worden geweigerd.

Ruim 40 procent van de wereldbevolking had tot geen enkel vaccin toegang. In veel Afrikaanse landen zijn hooguit tien doses per honderd inwoners toegediend, tegen bijvoorbeeld 185 per honderd inwoners in Duitsland.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.