Coronacijfers surfen op een golf van goed nieuws

De coronacijfers blijven verder dalen. Dat blijkt uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Globaal gezien kunnen we stellen dat de situatie momenteel gunstig is, klinkt het  op een online briefing over de epidemiologische situatie en de vaccinatiestrategie. Ook op het vlak van andere luchtweginfecties zitten we voorlopig nog goed.

Afgelopen week zijn er dagelijks gemiddeld 616 besmettingen geregistreerd, een daling van 12 procent. Het aantal ziekenhuisopnames daalde met 23 procent tot 43 per dag. Er liggen op dit moment nog 652 mensen met een coronabesmetting in de ziekenhuizen (-20 procent), van wie 40 op de afdeling intensieve zorg (-13 procent). Enkel het aantal overlijdens is gestegen met 24 procent, tot zowat vijf dagelijkse sterfgevallen. Het aantal uitge voerde testen is stabiel gebleven, met een gemiddelde van 5.457 testen per dag. De positiviteitsratio bedraagt 13 procent en het reproductiegetal 0,82. Een waarde lager dan 1 wil zeggen dat de epidemie in kracht afneemt. 

"Het aantal dagelijkse COVID-overlijdens ligt al een hele tijd tussen de vijf en de tien", aldus viroloog Steven Van Gucht. "De BA.5-variant is op de terugweg (minder dan 50 procent van de besmettingen) en de viriuscirculatie is relatief laag." Omikron bleek bovendien een echte gamechanger te zijn voor de ziekenhuisbelasting: veel minder mensen belandden op de afdeling intensieve zorg. 

Van Gucht zei dat ons land een heel goede vaccinatiecampagne gehad heeft. "Maar niet iedereen heeft zich laten vaccineren of boosteren." Hij deed een warme oproep om dat alsnog te overwegen. Ook blijft het aanbevolen om enkele goede gewoonten te behouden, zoals voldoende ventilatie en mondmaskerdracht op bepaalde plaatsen (vb. ziekenhuis, huisarts). Wie een positieve test aflegt, gaat zeven dagen in isolatie en draagt nog drie dagen een mondmasker.

Vaccinoloog Pierre Van Damme gaf mee dat bijna 3.750.000 volwassenen, of ruim 40 procent, een tweede boosterprik kregen. Onderverdeeld naar leeftijdsgroepen komt dat neer op de helft van de 50- tot 64-jarigen, 71 procent van de 65- tot 84-jarigen en ruim 70 procent van de 85-plussers. Bij de immuungecompromiteerden (mensen met afweerstoornissen, red.) kreeg 65,5 procent een tweede booster en 45 procent een derde.

Naast het coronavirus is de circulatie van de andere virussen momenteel ook relatief laag. Bij de griep is er nog geen epidemische stijging te zien en ook het RSV-virus vertoont een normaal patroon. Van Gucht wees er wel op dat de winter nog lang is en dat de besmettingen pas in januari of februari pieken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.