Coronavirus -  België neemt deel aan Europese groepsaankoop voor mondmaskers

België heeft een grote bestelling geplaatst voor mondmaskers en andere soorten van beschermingsmateriaal voor gezondheidswerkers die in aanraking kunnen komen met het coronavirus. De bestelling gebeurt in het kader van een Europese groepsaankoop, meldt de FOD Volksgezondheid.

Daarnaast is ook een grote voorraad maskers besteld die patiënten met een virale infectie kunnen dragen om hun omgeving te beschermen.

Over de precieze omvang van de bestelling kan om procedurele redenen niet gecommuniceerd worden. "Maar het gaat om een erg grote bestelling", benadrukt woordvoerder Jan Eyckmans wel. Wanneer het materiaal geleverd zal worden, is nog niet duidelijk.

Tijd gewonnen

Door de groepsaankoop die de EU voor de lidstaten organiseerde, wordt veel tijd gewonnen, zo legt de FOD uit. Want op die manier hoeven landen niet afzonderlijk te onderhandelen met producenten en leveranciers.

De Belgische overheid zal het materiaal gebruiken om de huisartsen en ziekenhuizen te ondersteunen wanneer er tekorten ontstaan. "Door de uitbraak in China zijn er momenteel wereldwijd leveringsproblemen voor alle types maskers. Daarom is het van cruciaal belang dat we de nog aanwezige maskers zoveel mogelijk voorbehouden voor wie ze echt nodig heeft: zorgverleners die instaan voor de zorg van hun patiënten en mensen die effectief besmet zijn met het coronavirus", zo klinkt het. Voor de gezonde man of vrouw in de straat heeft een masker weinig nut, wordt nog benadrukt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.