Coronavirus - Helft bevolking arme landen is volledig gevaccineerd, zegt vaccinalliantie Gavi

De helft van de bevolking in arme landen heeft twee dosissen van het vaccin tegen covid-19 gekregen. Dat heeft Gavi, de mondiale organisatie voor vaccins en immunisatie, donderdag bekendgemaakt in een persbericht. De organisatie is tevreden dat de ongelijke toegang tot het vaccin nu bijna weggewerkt is.

Vaccinalliantie Gavi beheert samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere instellingen het internationale systeem COVAX, dat wereldwijd een gelijke verdeling van vaccins en behandelingen tegen covid-19 moet garanderen. COVAX leverde intussen meer dan 1,4 miljard dosissen van de vaccins aan 92 landen met een laag inkomen. In die landen ligt de vaccinatiegraad nu op 50 procent, zo meldt Gavi. In januari was dat nog 31 procent. Meer dan 80 procent van het zorgpersoneel in de lag e-inkomenslanden kreeg intussen een vaccin toegediend. Dat stemt de vaccinalliantie tevreden, zo laten ze weten.

Maar "de pandemie is nog niet gedaan", herinnert Derrick Sim, interimdirecteur van COVAX. "Het aantal besmettingen en overlijdens blijft stijgen en nieuwe varianten vormen een bedreiging", zegt hij. Gavi en de WHO betreurden lange tijd het gebrek aan solidariteit wat betreft de toegang tot de vaccins. Hoewel er nog steeds sprake is van ongelijkheid, hebben de lage-inkomenslanden "opmerkelijke vooruitgang geboekt" en een "belangrijke drempel" gehaald wat de vaccinatiegraad betreft, klinkt het. António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, benoemde dit jaar de vaccinongelijkheid als als de "grootste morele mislukking van onze tijd".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.