Coronavirus - Europees Parlement keurt versterkt mandaat ECDC goed

Het Europees Parlement heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan een versterking van het mandaat van het ECDC, het Europees Centrum voor ziekte­preventie en -bestrijding. Dat moet voor een betere coördinatie zorgen tussen de nationale autoriteiten, de Europese instellingen en internationale organisaties bij het voorkomen en beheersen van ziekte-uitbraken.

Het sterkere mandaat geeft het ECDC tevens de mogelijkheid om de verzameling en analyse van data beter op elkaar af te stemmen. De gezondheidssystemen in elke lidstaat zullen ook nauw worden gecontroleerd op hun capaciteit om uitbraken de baas te kunnen. Het zal wetenschappelijke adviezen verstrekken over waar verbetering mogelijk is.

Ook een tweede akkoord dat met de lidstaten onderhandeld werd, kreeg goedkeuring van het Parlement. Dat gaat over een reeks maatregelen om de EU beter te laten anticiperen op gezondheidscrisissen. Zo zal de Commissie formeel een noodsituatie kunnen uitroepen, die vervolgens een nauwere samenwerking tussen lidstaten op gang brengt en snellere bevoorrading met medisch materieel mogelijk maakt.

De twee wetteksten vormen het eerste luik van de zogenaamde Europese gezondheidsunie, die uitgebouwd wordt op basis van de lessen die getrokken werden uit de coronapandemie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.