Consortium 12-12 zamelt 1 miljoen euro in voor slachtoffers van aardbevingen

Het Consortium 12-12 heeft op twee dagen tijd 1 miljoen euro ingezameld voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat heeft het consortium van zeven ngo's gemeld. Na de aardbevingen van vorige week maandag zijn al meer dan 37.500 doden geteld. Het Consortium, dat bij grote humanitaire crisissen in actie schiet, riep de Belgen zondag op om financieel bij te dragen voor noodhulp. Twee dagen later is de kaap van 1 miljoen euro gehaald.

Consortium 12-12 is een samenwerking van Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Rode Kruis, Plan International België en Unicef België. De bijdragen worden verdeeld onder de organisaties, die in Turkije en Syrië met bestaande netwerken en lokale ngo's samenwerken. 

Het geld zal op korte termijn dienen om zoveel mogelijk mensen te helpen overleven, bijvoorbeeld door te voorzien in zuiver water, dekens, beschuttingsmateriaal, voeding, vaccinatie en basisgezondheidszorg. 

"De komende dagen worden die inspanningen ook verder uitgebreid op het vlak van psychosociale traumabehandeling en noodonderwijs", zegt Gilles Van Moortel, coördinator van Consortium 12-12. Ook voor de heropbouw van ziekenhuizen, scholen en woningen zal steun nodig zijn. 

De oproep loopt nog tot 31 juli. Elke donatie van minimaal 40 euro die in die periode wordt gedaan, geeft volgend jaar recht op een fiscaal attest. Bijdragen kan via het bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 of online via www.1212.be. 

De verschillende grote Vlaamse zenders zenden sinds zondagavond een gezamenlijke campagnespot uit met de oproep 12-12 te steunen. Een grootse tv-show, zoals bij de vorige actie voor Oekraïne, staat voorlopig niet gepland.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.