Conflict Soedan - WHO: Zestien ziekenhuizen buiten gebruik na aanvallen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veroordeelt krachtig de aanvallen in Soedan op gezondheidspersoneel, gezondheidsfaciliteiten en ziekenwagens. Dat meldt de WHO. De aanvallen nemen volgens de WHO toe in aantal en hebben al aan drie mensen het leven gekost. Omdat de toegang tot levensreddende gezondheidszorg beperkt wordt, komen meer levens in gevaar, klinkt het. Al zestien ziekenhuizen zijn door aanvallen niet meer functioneel.

Daarnaast dreigen volgens de WHO nog eens zestien andere ziekenhuizen binnenkort ook uit te vallen, door vermoeidheid van het personeel en een gebrek aan voorraden. Ziekenhuizen in Khartoem melden een tekort aan bloed, transfusieapparatuur en andere medische benodigdheden.

De WHO benadrukt dat aanvallen op de gezondheidszorg een flagrante schending inhouden van het internationaal recht en het recht op gezondheid. "Ze moeten nu stoppen. (...) Patiënten hebben niet alleen toegang tot gezondheidsdiensten nodig om verwondingen te laten behandelen, maar ook voor andere essentiële en levensreddende diensten", luidt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.