Reproductiecijfer terug licht boven 1

In de periode tussen 3 en 9 juni zijn er dagelijks gemiddeld 55 mensen in het ziekenhuis opgenomen omwille van een coronabesmetting, een stijging met 6 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Dat blijkt vanochtend uit cijfers van Sciensano.

In totaal zijn momenteel 890 coronapatiënten (+1 pct) opgenomen in de ziekenhuizen, van wie er 71 (-7 pct) intensieve verzorging nodig hebben. Het aantal ingenomen bedden ligt dus redelijk laag. Sciensano verwacht daarom de komende weken geen grote belasting voor de zorg.

Tussen 1 juni en 7 juni werden dagelijks gemiddeld 1.357 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een stijging met 3 procent ten opzichte van de voorgaande periode. De positiviteitsratio bedraagt 15,3 procent (+1,2 pct).

"De coronacijfers tonen na een lange periode van aanhoudende daling opnieuw een stijging. Dit heeft te maken met de opkomst van de BA.4 en vooral BA.5 varianten, die nu meer dan de helft van de besmettingen veroorzaken", verklaart viroloog Steven Van Gucht in het wekelijkse bulletin Volksgezondheid.

Er stierven dagelijks gemiddeld 6,4 mensen (-2 pct) aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus, waarmee er sinds het uitbreken van de pandemie in België al 31.816 mensen overleden zijn.

Het reproductiecijfer (Rt), berekend op basis van het aantal gediagnosticeerde gevallen, is licht gestegen en bedraagt 0,909.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.