Gezondheidskloof: cijfers spreken boekdelen

Dokter Karel Vermeyen bracht op het congres van het Vlaams Artsenverbond (VAV) een indrukwekkende grote reeks cijfers uit gerespecteerde bronnen inzake verschillen tussen noord en zuid. Hieronder een veelzeggende tabel met volgens hem schokkende cijfers ter illustratie over de doeltreffendheid van onze zorg.

De cijfers zijn afkomstig uit het KCE-performantierapport 2019 en uit Sciensano-onderzoek van een tiental jaren geleden. “Weliswaar toont een evolutie in de tijd een langzame verkleining aan van de kloof, maar de verschillen blijven.” De cijfers kregen volgens hem heel weinig respons in de kranten, “merkwaardig is dat.”

De gegevens duiden op een enorme kloof tussen de kwaliteit van het gezondheidszorgsysteem boven en beneden de taalgrens. “Ze laten bijvoorbeeld zien dat door gepaste preventie er jaarlijks 6.500 vermijdbare overlijdens zijn in Wallonië en 2.500 in Brussel in vergelijking met Vlaanderen. Preventie is dus uitermate  belangrijk”, beklemtoonde hij. 

tabel Vermijdbare sterfte door het gezondheidsbeleid: preventie (gemiddelde 2013-2015)

> Naar een alternatieve financiële organisatie van gezondheidszorg en sociale zekerheid (Karel Vermeyen)

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.