Chinese stad Jiaxing biedt noodvaccinaties voor corona aan zijn inwoners aan

Een Chinese stad biedt haar inwoners anti-COVID-19-noodvaccinaties aan, zo hebben de stedelijke autoriteiten bekendgemaakt. Het is de eerste operatie van deze omvang in het land, uitgevoerd met een vaccin dat nog steeds niet commercieel is goedgekeurd.

Alle 18- tot 59-jarigen kunnen terecht voor een mogelijke toediening van het vaccin van het privébedrijf Sinovac, meldt het Centrum voor Infectieziektes van Jiaxing (Oost-China) donderdag.

Deze "noodvaccinaties" worden bij voorrang aanbevolen aan de meest blootgestelde inwoners, zoals medisch personeel, mensen die in contact staan met het publiek, douanebeambten of zelfs reizigers die naar risicolanden moeten gaan.

Het vaccin omvat twee doses die 14 tot 28 dagen na elkaar moeten worden toegediend, voor een totaalbedrag van 400 yuan (51 euro). De Chinese autoriteiten zeggen niet of er al vaccinaties hebben plaatsgevonden in Jiaxing - een kuststad in de provincie Zhejiang met een bevolking van 4,7 miljoen.

Geen goedkeuring

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn onderzoeksinstellingen met een tiental vaccins die in China zijn ontwikkeld, al begonnen met testen op mensen. Vier van hen hebben reeds de ultieme "fase 3" van deze klinische onderzoeken bereikt, waaronder die van Sinovac. Geen enkele heeft echter tot dusver goedkeuring gekregen voor grootschalige commerciële distributie.

De Chinese autoriteiten hebben voor sommige van deze vaccins echter wel groen licht gegeven voor gebruik in noodgevallen. Volgens de autoriteiten hebben honderdduizenden mensen met banen die als essentieel worden beschouwd in havens, ziekenhuizen en andere risicogebieden al een experimenteel vaccin gekregen.

China is, net als andere landen, in een race tegen de klok gewikkeld om als eerste een vaccin op grote schaal op de markt te brengen. Het land is van plan om tegen eind 2020 zo'n 610 miljoen doses van verschillende vaccins per jaar te kunnen produceren, kondigden gezondheidsfunctionarissen in september aan.

President Xi Jinping beloofde dat elk vaccin dat in zijn land wordt geproduceerd "een wereldwijd publiek goed" zou zijn. China kondigde begin oktober ook aan dat het zich had aangesloten bij het internationale mechanisme voor de levering van vaccins tegen COVID-19 aan ontwikkelingslanden, een initiatief van de WHO.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.