Chinese bevolking vorig jaar met 2 miljoen mensen gekrompen

De krimp van de bevolking in China is vorig jaar versneld. Volgens het statistiekbureau in Peking woonden eind december ongeveer 1,41 miljard mensen in de Volksrepubliek, 2,08 miljoen mensen minder dan een jaar eerder.

In 2022 was de bevolking in China voor het eerst in zes decennia gekrompen. Toen viel de bevolking slechts met 850.000 mensen terug.  

Het aantal geboortes zakt ook opnieuw, wat gezien wordt als een teken van de moeilijke demografische ontwikkeling. Vorig jaar werden 9,02 miljoen baby's geboren, in 2022 waren dat er nog 9,56 miljoen. Tegelijkertijd steeg het het aantal overlijdens van 10,41 miljoen naar 11,1 miljoen, waarschijnlijk vanwege het opheffen van de strenge coronamaatregelen eind 2022.

China kampt al jaren met een sterke terugval van het aantal geboortes en een vergrijzing van de bevolking. De effecten van de eenkindpolitiek die decennialang gold om de overbevolking tegen te gaan worden steeds duidelijker. De versoepeling van het controversiële geboortebeperkingsbeleid in 2016 heeft slechts tijdelijk geleid tot een lichte stijging van het geboortecijfer. Sinds 2021 mogen koppels drie kinderen krijgen.

Volgens experts zijn de zorgwekkende evoluties het gevolg van hoge kosten voor huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg, en van het feit dat mensen minder bereid zijn om te trouwen. 

De laatste keer dat de bevolking kromp was in de jaren 1960 en 1961, een gevolg van de zware hongersnood na de industraliseringscampagne "Grote Sprong Voorwaarts". In 2021 groeide de bevolking voor het laatst, met 450.000 mensen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    19 januari 2024

    Er is daar werk aan de winkel voor onze missionarissen : “ gaat en vermenigvuldigt U !”!
    Johannes Paulus ging dat ook gaan verkondigen in Afrika !