Chinese autoriteiten leggen lockdown op in Zhengzhou na protesten

In de Chinese stad Zhengzhou zijn verschillende wijken in lockdown geplaatst wegens een uitbraak van het coronavirus die tot gewelddadige protesten heeft geleid.

Mensen die in het stadscentrum wonen, mogen het gebied niet langer verlaten zonder een negatieve COVID-19-test en toestemming van de plaatselijke autoriteiten. Ze kregen het advies om hun huizen niet te verlaten "tenzij dat noodzakelijk is".

De beperkende maatregelen, die om middernacht vrijdag ingaan en vijf dagen duren, hebben betrekking op meer dan 6 miljoen mensen, ongeveer de helft van de bevolking van de stad. Volgens de instructies van de autoriteiten, die woensdag laat werden gepubliceerd, moeten de inwoners van acht districten ook gedurende vijf dagen dagelijks een PCR-test ondergaan.

China is de enige grote economie ter wereld die nog probeert om de verspreiding van het coronavirus op drastische wijze tegen te gaan. Die strategie zorgt bij een groot deel van de bevolking in toenemende mate voor mentale uitputting en wrevel nu de pandemie weldra haar vierde jaar ingaat.

Woensdag braken in Zhengzhou bij de grootste iPhone-fabriek ter wereld nog rellen uit onder de arbeiders wegens onbetaalde lonen en de angst voor de verspreiding van coronabesmettingen. De gigafabriek, waar zo'n 200.000 werknemers aan de slag zijn, kent de jongste tijd een nieuwe opstoot van de coronabesmettingen. De vestiging werkt momenteel in een gesloten bubbel, afgesneden van de buitenwereld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Ortwijn Ledegen

    24 november 2022

    Vierde jaar? Heb ik iets gemist?