China versoepelt coronabeperkingen in heel het land

China heeft aangekondigd de coronabeperkingen in heel het land te versoepelen. De verplichte PCR-tests op grote schaal zullen worden verminderd en sommige mensen met een besmetting zullen hun quarantaine thuis kunnen uitzitten.

Volgens het nieuwe tienpuntenplan dat door de nationale gezondheidscommissie (NHC) is bekendgemaakt, zullen asymptomatisch besmette personen en milde gevallen die thuis in quarantaine kunnen gaan, dat in het algemeen ook doen. Na een week isolatie thuis zijn dan twee negatieve PCR-tests nodig om weer vrij te mogen bewegen. 

Dat is een radicale verandering ten opzichte van de norm die bijna drie jaar van kracht was en die stelde dat elke coronapatiënt naar een quarantainecentrum van de overheid moest worden gebracht. Nu is het de bedoeling dat mensen dat pas doen na een verslechtering van hun gezondheidssituatie.

Bovendien komen er minder massale verplichte PCR-tests, waarbij inwoners zich meerdere keren per week moesten laten testen om openbare plaatsen te bezoeken.

Het zal voortaan ook mogelijk zijn om van de ene Chinese provincie naar de andere te reizen zonder een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur oud te moeten voorleggen. Bovendien zal ook bij aankomst geen test vereist zijn. 

De aankondiging komt enkele uren na de officiële bekendmaking van nieuwe zorgwekkende cijfers voor de op een na grootste economie ter wereld: in november zag China de export en de import kelderen door het gecombineerde effect van zijn zerocovidbeleid en de zwakke vraag.

De landelijke versoepeling van de beperkingen, die komt nadat een twintigtal Chinese steden de afgelopen dagen al versoepelingen hadden aangekondigd, volgt tien dagen na een golf van protesten. 

In een tiental steden in het hele land toonden demonstranten, meestal jongeren, hun afkeer van het strenge gezondheidsbeleid, waarbij sommigen zelfs het vertrek van president Xi Jinping eisten.

Het aantal besmettingen in China daalt momenteel na een piek eind november. Toen werden bijna 40.000 besmettingen per dag vastgesteld.

Al bijna drie jaar behandelt China COVID-19 als een gevaarlijke ziekte die vergelijkbaar is met builenpest en cholera, maar sinds vorige week erkennen topambtenaren dat de jongste variant van het coronavirus minder ernstig is dan genoemde ziektes. Eerder dit jaar werd nog geprobeerd uitbraken met zware beperkingen te beëindigen. Zo gold voor de ruim 23 miljoen inwoners van Shanghai wekenlang een lockdown.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.