China verhindert nieuwe protesten met massale inzet politie

Massale aanwezigheid van politie heeft in meerdere Chinese steden een heropleving van de protesten tegen het strenge coronabeleid verhinderd. In de hoofdstad Peking en metropolen zoals Shanghai, Guangzhou en Hangzhou zijn ordetroepen sinds maandag steeds zichtbaarder op straat. In veel gevallen worden passanten tegengehouden en onderzoeken agenten hun smartphones op volgens hen verdachte inhoud.

In Peking was met name de promenade langs de Liangma-rivier, in de diplomatieke wijk van de hoofdstad, goed beveiligd. Daar hadden zondagavond nog honderden mensen actiegevoerd.

De politie in de oostelijke havenstad Shanghai wierp blokkades op in de straat Wulumuqi om er grote samenscholingen zoals afgelopen weekend te voorkomen. Ook daar was ze massaal op straat, nadat op sociale media oproepen tot nieuwe protesten waren gedaan.

Afgelopen weekend kwamen in meerdere steden in China duizenden mensen op straat om hun ongenoegen te uiten over de strenge corona-aanpak van de regering, met herhaaldelijke lockdowns, verplichte quarantaines, massatesten en constante monitoring via corona-apps. Het ging om de grootste protesten in China sinds die van 1989 voor democratische hervormingen, die bloedig werden neergeslagen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    29 november 2022

    De flikken daar zijn de enigen met een wit strafblad .!