CD&V focust op welzijn, veiligheid en inkomen

De Vlaamse christendemocraten focussen hun kiescampagne op de thema's welzijn, veiligheid en inkomen. Dat maakte CD&V-voorzitter Sammy Mahdi bekend tijdens een campagne-event op de Brusselse Heizel. De partij baseert het verkiezingsprogramma op de specifieke bezorgdheden in elke provincie, en illustreerde dat door alle lijsttrekkers vanochtend met een oranje VW-busje vanuit hun kieskring naar de hoofdstad te laten rijden.

Welzijn, veiligheid en inkomen. Dat zijn voor de christendemocraten de drie belangrijkste verkiezingsthema's, maakte voorzitter Sammy Mahdi duidelijk op een boogscheut van het Atomium. Vervolgens mochten de lijsttrekkers daar de specifieke bezorgdheden in hun provincie aan koppelen. Zo kampt West-Vlaanderen met een tekort aan huisartsen, moet werken netto meer opleveren om de Oost-Vlaamse arbeidskrapte aan te pakken, vraagt Limburg beter openbaar vervoer, moet de drugscriminaliteit in de Antwerpse haven worden aangepakt en moeten gemeenten met de problemen van een grootstad maar zonder de nodige middelen, zoals het Vlaams-Brabantse Halle, meer geld krijgen uit het gemeentefonds. 

Die lokale focus is niet toevallig gekozen. Mahdi wil de campagne heel expliciet opbouwen vanuit de provincies en organiseerde om die reden ook provinciale verkiezingscongressen. De lijsttrekkers zetten die insteek kracht bij door vanuit plaatsen als Hasselt, Leke of Halle naar Brussel te rijden in een oranjebestickerd Volkswagenbusje. "Oldskool busjes, maar ook oldskool politiek", zei Mahdi. "We leggen de focus op de bezorgdheden van de mensen, die zich nu soms afvragen waar ze in Brussel in godsnaam mee bezig zijn."

Op het gedetailleerde verkiezingsprogramma is het wachten tot het nationaal verkiezingscongres op 21 april. CD&V plant dat campagnemoment bewust vrij laat, "omdat we nog beleid willen voeren tot de laatste dag", aldus Mahdi. De peiling van afgelopen vrijdag, die CD&V op een derde plek zette na Vlaams Belang en N-VA, doet het zelfvertrouwen alvast goed. "Het is fijn om vast te stellen dat we aan het groeien zijn", zei de partijvoorzitter. "We kunnen en moeten de verrassing van de verkiezingen zijn. Er is nood aan een sterk centrum."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    26 maart 2024

    Omdat mensen , zelfs Kortrijkzanen , belang rijk zijn!