Campagne vraagt om bijwerkingen medicijnen te melden

De internationale campagne 'Medsafetyweek' wijst op het belang van het melden van bijwerkingen van geneesmiddelen. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) stelt dat er nog steeds sprake is van onderrapportering.

Van 6 tot 13 november 2023 neemt het FAGG deel aan de wereldwijde #MedSafetyWeek-campagne, een samenwerking tussen meer dan tachtig instanties op het gebied van geneesmiddelen. "Het doel is om iedereen bewuster te maken van het belang van melding te doen", klinkt het.

Het thema van de campagne dit jaar is "Wie kan melden". Zo richt de campagne zich op de sleutelrol van elke patiënt, arts, apotheker of andere gezondheidszorgbeoefenaar die een bijwerking meldt en zo bijdraagt aan het veilige gebruik van geneesmiddelen.

"Het voortdurend verzamelen en controleren van informatie uit de ontvangen meldingen helpt bij het identificeren van risico's van geneesmiddelen", stelt het FAGG. Het agentschap kreeg vorig jaar meer dan zesduizend meldingen van vermoedelijke bijwerkingen, waarvan de overgrote meerderheid rechtstreeks van patiënten. 

En toch is er sprake van onderrapportering. "Lang niet alle bijwerkingen worden gemeld", weet het FAGG. "Meer meldingen over een vermoedelijke bijwerking zorgen ervoor dat problemen vlugger worden ontdekt en dat er beter kan worden ingegrepen. Daarom wil deze campagne iedereen aansporen om bijwerkingen te melden."

Mensen kunnen een bijwerking doorgeven aan de huisarts, apotheker of rechtstreeks aan het FAGG op www.eenbijwerkingmelden.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.