Campagne Payoke vraagt zorgpersoneel om waakzaam te zijn voor mensenhandel

"Is jouw patiënt slachtoffer van mensenhandel?" Die vraag stellen de centra voor mensenhandel aan het Belgische zorgpersoneel in hun nieuwe campagne, die woensdag van start gaat op de Europese dag tegen mensenhandel. "Medewerkers in de gezondheidszorg behoren tot de weinige deskundigen die een slachtoffer kunnen tegenkomen terwijl ze nog worden uitgebuit", klinkt het. Naast sensibilisering, biedt de campagne daarom een gratis cursus aan zodat personeel beter is voorbereid.

Minstens een kwart van de slachtoffers van mensenhandel in Europa komen in contact met gezondheidsmedewerkers, maar worden niet herkend of doorverwezen. In België werd de afgelopen jaren slechts 2 procent van de gevallen van mensenhandel ontdekt in de gezondheidszorg. Het zorgpersoneel ziet nog te zelden de signalen. En zelfs als een medewerker een slachtoffer herkent, weet die persoon niet wat de volgende stap is.

Vanaf vandaag lanceert de campagne een reeks posters die het perspectief van slachtoffers tonen. De posters verwijzen vervolgens door naar een gratis onlinecursus. Daarmee kunnen gezondheidszorgmedewerkers zichzelf trainen om mensenhandel te herkennen en leren om te reageren. Want "als we willen dat zij bijdragen aan de identificatie van slachtoffers, is het aan ons om hen uit te rusten met de juiste informatie en educatieve hulpmiddelen", aldus Silvia Lamonaca van Payoke.

De drie gespecialiseerde centra in België, Payoke, Pag-Asa en Surya, slaan voor de campagne de handen in mekaar. Ze krijgen steun van het Zorgnet Icuro, de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG), en de federale overheidsdienst Justitie. Financiering komt van het door de Europese Unie gefinancierde project Amelie, waaraan ook Duitsland, Griekenland en Italië deelnemen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.