Buckingham Palace kreeg bezorgde telefoontjes van topambtenaren over Johnson

Hoge regeringsfunctionarissen hebben op het hoogtepunt van de coronapandemie hun bezorgdheid geuit tegenover de Queen over het gedrag van toenmalig premier Boris Johnson. Dat meldt de BBC.

De onthulling komt er in aflevering twee van de BBC documentaireserie "Laura Kuenssberg: State of Chaos".

Ambtenaren uit Downing Street zouden de koningin voorgesteld hebben om hun bezorgdheden te bespreken tijdens privé-audiënties met Johnson.

De serie is gebaseerd op interviews met belangrijke spelers aan de top van de regering en bestrijkt de periode tussen 2016 en het vertrek van Liz Truss als premier in 2022.

In mei 2020, toen de regering worstelde met de pandemie, waren er grote spanningen tussen het politieke team van Johnson en het ambtenarenapparaat. Nu hebben bronnen onthuld dat hoge ambtenaren naar Buckingham Palace zijn gestapt om hun bezorgdheid te uiten over de manier waarop Johnson regeerde tijdens de pandemie.

Er waren een aantal botsingen tussen Dominic Cummings, de controversiële stafchef van de voormalige premier, en het hoofd van de Civil Service, Sir Mark Sedwill, die vervolgens vertrok.

Naar verluidt hebben ambtenaren hun zorgen kenbaar gemaakt aan het paleis in de hoop dat de koningin haar zorgen kon uiten in haar privégesprekken. Naar verluidt waren er een aantal telefoongesprekken en communicaties naast de doordeweekse communicatie tussen nummer 10 en het paleis.

Een bron zei dat de toenmalige premier "herinnerd moest worden aan de grondwet". Een andere bron beschreef de sfeer in Downing Street tijdens die periode als "volkomen grimmig en totaal krankzinnig", en zei dat de relaties "gewoon giftig" waren en dat de banden tussen het team van Johnson en het ambtenarenapparaat "verbroken" waren.

Buckingham Palace maakte zich al zorgen over het gedrag van de regering van Johnson nadat het Lagerhuis in de zomer van 2019 gesloten was gebleven - de zogenaamde "prorogatie" (of "verdaging"). Het Hooggerechtshof oordeelde vervolgens dat deze stap in strijd was met de wet. Een bron heeft de BBC verteld dat dit "acute bezorgdheid" heeft gewekt.

In de documentaire weigerde de voormalige plaatsvervangend kabinetssecretaris, Helen MacNamara, de telefoontjes naar Buckingham Palace te bespreken.

In een reactie op de beweringen houdt het team van Johnson vol dat de acties van nummer 10 altijd binnen de grondwet vielen en dat geen enkel lid van de koninklijke familie dergelijke zorgen bij hem heeft aangekaart.

Buckingham Palace weigerde commentaar te geven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.