Brusselse covid-vaccinatiecampagne richt zich op risicogroep van 320.000 mensen

Het Brussels Gewest lanceert morgen zijn herfstvaccinatiecampagne tegen covid-19. Zo meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). De campagne richt zich tot 3 risicogroepen - kwetsbare mensen, mensen die met hen samenwonen, en het zorgpersoneel -, die ongeveer 320.000 mensen tellen. De GGC roept ook op om zich tegelijk tegen griep en Covid-19 te laten vaccineren.

Op basis van de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad heeft de GGC drie doelgroepen in kaart gebracht. Het gaat om kwetsbare mensen: 65-plussers, zwangere vrouwen, bewoners die voor een lange tijd in een zorginstelling verblijven, mensen met een onderliggende aandoening of een zwakke immuniteit, en mensen met een BMI boven 40. De tweede doelgroep is het zorgpersoneel en de derde mensen die samenwonen met kwetsbare personen. 

De vaccinatie kan worden toegediend door huisartsen, apothekers ingeschreven bij het project Vacci-Pharma, en thuisverpleegkundigen als de patiënt vooraf twee voorschriften kreeg van de huisarts: een voorschrift voor de verpleegkundige om het vaccin aan te kopen en een tweede voorschrift om de vaccinatie uit te voeren.  

De GGC beveelt ook aan dat zorginstellingen, bedrijfsgeneeskundige diensten en ziekenhuizen vaccinatiesessies organiseren voor hun bewoners, personeel of begunstigden.  

Brussels minister van Gezondheid Alain Maron wijst erop dat het covid-19-virus is nog steeds aanwezig is. "Daarom is de vaccinatie van risicogroepen een prioriteit voor het Brussels Gewest. Voor het eerst sinds 2020 zal deze nieuwe Covid-19-vaccinatiecampagne volledig worden beheerd door de eerstelijnsgezondheidszorg met in het bijzonder een belangrijke rol voor apotheken naast de huisartsgeneeskunde, medische centra, thuisverpleegkundigen, ziekenhuizen en de bedrijfsgeneeskunde". 

Hoewel een gecombineerde covid-19/griepvaccinatie kan overwogen worden, raadt minister Maron aan om niet te wachten op de beschikbaarheid van het griepvaccin eind oktober, maar om onmiddellijk voordeel te halen uit de covid-19-vaccinbescherming, waarvoor de eerste tekenen van een nieuwe golf zich reeds manifesteren (rioolwater, laboratorium- en huisartsenrapportage, ...).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.