Britse regering overwoog om alle huiskatten te laten inslapen aan begin van pandemie

Aan het begin van de coronapandemie heeft de Britse regering overwogen om alle huiskatten te laten inslapen. Dat heeft de conservatieve politicus James Bethell verteld aan Channel 4 News. "Er was een moment dat we heel vaag deden of huisdieren de ziekte zouden kunnen overdragen of niet", aldus Bethell.

De politicus werkte in 2020 en 2021 als plaatsvervanger van toenmalig minister van Volksgezondheid Matt Hancock. Volgens het Britse persbureau PA zei Bethell dat er al een tijdje aanwijzingen waren die onderzocht hadden moeten worden.

Een Siamese kat werd het eerste - bekende - dier in het Verenigd Koninkrijk dat met de ziekte besmet raakte. Virologe Margaret Hosie adviseerde katteneigenaren destijds dan ook om "heel voorzichtig te zijn met hygiëne", zo meldde de Guardian.

Volgens een in juni 2022 gepubliceerde studie kan het coronavirus waarschijnlijk wel worden overgedragen van katten op mensen. Maar wetenschappers benadrukten ook dat het virus veel vaker van mensen op katten wordt overgedragen dan in omgekeerde richting. 

In Denemarken werden tijdens de pandemie miljoenen nertsen gedood uit bezorgdheid over de overdracht van de ziekte.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.