"Bondgenoten leveren ongekende militaire steun" aan Oekraïne, zegt Stoltenberg

De NAVO heeft stoorzenders aan Oekraïne geleverd in de strijd tegen Russische droneaanvallen. Dat heeft de secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd in Brussel. "De bondgenoten leveren ongekende militaire steun", klonk het. Londen kondigde dan weer aan pantservoertuigen en ambulances te sturen.

De stoorzenders zijn ontworpen om Oekraïne te helpen droneaanvallen af te weren. Ze maken deel uit van luchtverdedigingssystemen die de NAVO ter beschikking heeft gesteld. 

Volgens informatie uit Kiev valt het Russische leger sinds oktober steeds vaker aan met kamikaze-drones. De Russen zouden vooral vliegtuigen van Iraanse makelij gebruiken, in het bijzonder de Shahed 136, die een driehoekige vleugel heeft en uitgerust is met een kernkop. De drone wordt gewoonlijk vanuit vrachtwagens afgevuurd en stort zich met hoge snelheid op zijn doelwit.

Het steunpakket van de NAVO omvat ook brandstof, medisch materiaal en winteruitrusting.

Stoltenberg zei dat hij tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO volgende week in de Roemeense hoofdstad Boekarest zal aandringen op meer bijdragen aan Oekraïne. "Er zal geen duurzame vrede zijn als de agressor wint", zei Stoltenberg. "De kansen op een vreedzame oplossing kunnen het best worden vergroot door Oekraïne te helpen."

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly kondigde vrijdag tijdens een verrassingsbezoek aan Kiev al extra steun aan. Concreet beloofde hij 24 ambulances en 6 pantservoertuigen te leveren. Daarnaast wil Londen met drie miljoen pond (ongeveer 3,5 miljoen euro) de wederopbouw van verwoeste scholen en schuilplaatsen steunen.

Afgelopen weekend bezocht de Britse premier Rishi Sunak nog de Oekraïense hoofdstad Kiev. Daar kondigde hij een nieuw pakket defensiehulp aan ter waarde van 50 miljoen pond (57,4 miljoen euro). 

Stoltenberg uitte vrijdag ook zijn verontwaardiging over de laatste Russische aanvallen, waarbij de energiestructuren van Oekraïne zijn aangevallen. "Dit is een verschrikkelijk begin van de winter voor Oekraïne", zei hij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    25 november 2022

    De Oekraïners halen de hete kolen uit het vuur voor ons , daarom verdienen ze onze steun en die van Frankske uit Jabbeke !