Boetes voor maskerweigeraars zijn legaal (Europees Hof)

Europese staten kunnen boetes opleggen aan wie een mondmasker weigert te dragen. Dat besliste het Europees Hof ter bescherming van de Rechten van de Mens (EHRM) door de klacht van een Oekraïner af te wijzen.

Iedereen die weigert een mondkapje op te zetten bij de dokter mag een boete verwachten. Dat is nu officieel bevestigd door het Europees Hof ter bescherming van de Rechten van de Mens.

Wegens de Coronapandemie is een mondmasker sinds begin december 2020 in bepaalde situaties in Oekraïne verplicht. In een grootwarenhuis voldeed destijds de 35-jarige Oekraïner in kwestie daar niet aan.

Toen ook een terechtwijzing niet hielp, belden medewerkers van de supermarkt de politie. De politie nam akte van de overtreding en legde een boete op van 170 Oekraïense grivna, ongeveer 4,90 euro.

Klacht in Oekraïne zonder resultaat
Een klacht in Oekraïne bleef zonder gevolg. Ondanks het kleine bedrag boog het EHRM zich nu ook over de zaak. De boete was legaal volgens de Oekraïense wet en ook verenigbaar met het Europees Verdrag tot bescherming van de mensenrechten, verduidelijkten de rechters in Straatsburg.

"Administratieve organen" zoals politieagenten kunnen ook boetes opleggen. De enige voorwaarde is dat dergelijke boetes voor onafhankelijke rechtbanken kunnen worden aangevochten. Dat was mogelijk in Oekraïne en was ook hier gebeurd.

> Duitser die geen mondmasker wilde dragen en kassier doodschoot, voor rechter

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.