Biotechbedrijf Valneva dient allereerste aanvraag voor chikungunyavaccin in bij FDA

Het Frans-Oostenrijkse biotechbedrijf Valneva heeft donderdag gemeld begonnen te zijn met het indienen van een dossier bij de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA voor een markttoelating voor een vaccin tegen chikungunya. Volgens het bedrijf gaat het om de eerste dergelijke aanvraag ooit.

Het volledige aanvraagproces zou eind 2022 moeten voltooid zijn, waarna het FDA zich zal uitspreken over het vaccin dat de naam VLA1553 meekreeg. Valneva mikt op het eerste semester van 2023 voor een aanvraag in Europa.

VLA1553 werd ontworpen door een deel van het genoom van het chikunguyavirus te verwijderen. Eén prik van het vaccin zou volstaan.

Chikunguya is een virus dat door een muggenbeet kan worden doorgegeven en gepaard gaat met griepachtige symptomen. De ziekte verspreidde zich sinds 2004 vanuit Afrika naar de Indische Oceaan, Azië, de Caraïben en Latijns-Amerika.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.