Bijna 6 op de tien Belgen voor verplichte vaccinatie van volwassenen (TA)

Een meerderheid van de Belgen (59 procent) is voorstander van verplichte vaccinatie voor alle volwassenen. Dit percentage daalt tot 46 procent voor minderjarigen van 12 tot 17 jaar en tot 37 procent voor kinderen jonger dan 12. Vijfenveertig procent van de respondenten die ouder zijn van kinderen jonger dan 12 jaar, zegt desondanks bereid te zijn hun kind te laten vaccineren indien een vaccin voor deze leeftijdsgroep zou worden goedgekeurd en beschikbaar zou zijn. Dat blijkt uit een enquête die Test-Aankoop bekend maakt.

De consumentenorganisatie peilde tussen 8 en 15 november in een representatieve steekproef bij meer dan 1.000 Belgen naar hun mening over verplichte vaccinatie, het Covid Safe Ticket (CST), de impact van de coronacrisis op hun levenskwaliteit, enzovoort.

Zesenzestig procent van de Belgen is voorstander is van een verplichte vaccinatie van gezondheidswerkers. Nederlandstaligen (70 procent) zijn meer voorstander van deze verplichting dan Franstaligen (61 procent). Een meerderheid van de respondenten (59 procent) spreekt zich ook positief uit over de verplichte vaccinatie van schoolpersoneel en van personeel van overheidsdiensten dat in direct contact met het publiek staat (60 procent). Globaal is 59 procent van de Belgen voorstander van verplichte vaccinatie voor alle volwassenen.

Het CST ligt moeilijker. Slechts 43 procent is voorstander van beperkingen voor mensen zonder een CST.  Bovendien is 36 procent van de ondervraagden van mening dat het ticket nuttig is om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Bijna de helft (49 procent) is echter van mening dat het CST sommige mensen ertoe heeft aangezet om zich te laten vaccineren.

Eén op de vier Belgen geeft aan dat de gezondheidscrisis een grote financiële impact heeft gehad op zijn persoonlijke situatie. Test-Aankoop waarschuwt ook dat meer dan een op de vijf Belgen zegt dat de gezondheidscrisis een grote impact heeft gehad op zijn geestelijke gezondheid en 18 procent van de respondenten heeft een familielid dat een belangrijke medische ingreep heeft moeten uitstellen of afzeggen als gevolg van de pandemie.

Bijna 60 procent van de respondenten sprak zijn bezorgdheid uit over het tekort aan vaccins en tests in ontwikkelingslanden. De respondenten hadden tot slot een eerder negatief beeld van de manier waarop de Europese Unie omgaat met de aankoop van covid-19-vaccins. Slechts 20 procent vindt dat het aanbestedingsproces voor covid-19-vaccins door de EU goed werd beheerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.