Bijna 100 miljoen inwoners van Chinese provincie moeten zich om de twee dagen laten testen

De provincie Henan, in het centrum van China, gaat haar 99 miljoen inwoners verplichten om elke 48 uur een pcr-test te laten afnemen. De verplichting past in het zero-covid-beleid dat China nog steeds nastreeft.

De havenmetropool Shanghai, in het oosten van het land, is zo al sinds begin april in quarantaine. Dat heeft, samen met de coronabeperkingen en de sluiting van winkels, geleid tot problemen in de toeleveringsketen.

Om de situatie niet zo ver te laten komen als in Shanghai, heeft Henan nu beslist om een massale testcampagne op poten te zetten in de hoop positieve gevallen snel te isoleren. "De inwoners moeten minstens elke 48 uur een PCR-test ondergaan", staat te lezen op de website van provinciale autoriteiten.

De testcampagne zal nog voor het einde van de maand van start gaan in de hoofdstad Zhengzhou. De inwoners die zich niet laten testen, zullen geen toegang krijgen tot het openbaar vervoer of openbare plaatsen.

De provincie, op 400 kilometer ten zuiden van Peking, was gespaard gebleven tijdens de laatste golf van de epidemie, maar kondigde de afgelopen dagen tientallen positieve gevallen aan. Maandag meldde China 800 nieuwe coronabesmettingen en één overlijden. In totaal zijn er officieel iets meer dan 220.000 besmettingen en 5..000 overlijdens gemeld in China.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.