Bijna 10% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar maakte nog nooit gebruik van het internet

In België maakte bijna 10% van de mensen tussen 16 en 74 jaar nog nooit gebruik van het internet, zo zegt de Koning Boudewijnstichting verwijzend naar de Barometer van de informatiemaatschappij 2018 van de FOD Economie. De sensibiliserende film ‘Ik kom van een andere planeet’, met de steun van de Koning Boudewijnstichting, laat de problemen zien van mensen die niet in staat zijn om digitale middelen te gebruiken of er geen toegang toe hebben.

Jordan is een twintiger die een opleiding volgt en werk zoekt: “Als ik op internet naar werk zoek, wordt er mij gevraagd om sleutelwoorden in te tikken en dan blokkeer ik”, zo zegt hij in de film ‘Ik kom van een andere planeer’ van Yves Dorme.

Op 27 november bracht de Stichting een honderdtal verantwoordelijken van projecten samen die in de drie gewesten actief zijn, voor doelgroepen die uitgesloten zijn van de wereld of voor wie de afstand naar de digitale wereld (te) groot is. Zo kunnen ze de ervaringen uit hun projecten delen en van gedachten wisselen over digitale inclusie in hun domein.

De nieuwe technologie biedt heel wat mogelijkheden, maar voor heel wat mensen is het een heus obstakel omdat ze niet over de nodige competenties beschikken. Zo kan digitalisering ook leiden tot meer sociale exclusie, aldus de Koning Boudewijnstichting.

Het klopt dat sinds tien jaar de ongelijkheid wat de toegang tot nieuwe technologieën minder mensen treft, maar tegelijk werd de ongelijkheid groter en treft ze meestal mensen met een laag opleidingsniveau, ouderen en vrouwen, zo zegt de Stichting.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.