Bevestigde griepinfecties stijgen opnieuw boven epidemische drempel (Sciensano)

Het griepvirus veert na drie weken met dalingen opnieuw op. Het aantal huisartsconsultaties voor bevestigde griepinfecties is de voorbije week (6 tot 12 maart) gestegen naar 75 raadplegingen per 100.000 inwoners. De epidemische drempel van 52 raadplegingen per 100.000 inwoners werd dus opnieuw overschreden tijdens week 10, meldt  Sciensano in het wekelijkse griepbulletin.

"De griep kent dit seizoen een grilliger verloop. Het griepseizoen begon vroeger in december, met de hoogste piek eind december en met een tweede piek in februari. Vorige week kwam het aantal bevestigde griepgevallen voor het eerst onder de epidemische drempel. Toen hadden we al enige omzichtigheid ingebouwd: om het einde van de epidemie aan te kondigen, moeten we twee weken onder de ep idemische drempel blijven", licht viroloog Steven Van Gucht toe. 

"Dit is een patroon dat we normaal niet zien. Nu flirten we opnieuw met de epidemische drempel." Van Gucht vermoedt dat de cijfers binnen twee tot drie weken opnieuw gaan dalen. "We zullen dan een griepepidemie van elf weken kennen. Dat is eerder lang, gemiddeld is dit acht of negen weken." 

De incidentie van huisartsconsultaties voor griepachtige klachten bleef vorige week nagenoeg stabiel op 300 raadplegingen per 100.000 inwoners per week, tegen 303/100.000 de week voordien.

De wekelijkse incidentie van huisartsconsultaties voor andere acute luchtweginfecties daalde naar 1.041 raadplegingen per 100.000 inwoners. Een week eerder lag die incidentie op 1.240/100.000.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.