Besmettingscijfers liggen momenteel lager in Brussel: "We blijven aandachtig"

De besmettingscijfers zijn in het hele land opnieuw aan het stijgen. In het Brussels is dat ook zo, al ligt het aantal positieve gevallen wel nog lager tegenover de rest van het land. "We blijven aandachtig, maar zijn nog niet ongerust", zeggen Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, en Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo)

De incidentiegraad in Brussel bedroeg dinsdagochtend 410 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen. In de afgelopen 7 dagen werden er 12.000 tests afgenomen met een positiviteitsgraad van 20,6 procent ofwel één op vijf personen die besmet is. Dat ligt wel lager dan de 26 procent op nationaal vlak.

"In Brussel worden meer mensen getest, met name ook veel reizigers die op vakantie vertrekken. We zien dat 40 tot 50 procent van de mensen met symptomen uiteindelijk positief blijkt."

De r-waarde in Brussel ligt op 1,2, boven de grenswaarde 1, wat betekent dat het virus zich vermenigvuldigt. Mogelijk stabiliseert die r-waarde zich wel in de komende dagen. De situatie in de ziekenhuizen blijft onder controle. Op intensieve zorg liggen momenteel 11 COVID-patiënten, wat gelijk is aan 4 procent van de capaciteit. Er waren twee sterfgevallen in de afgelopen zeven dagen.

De meeste besmettingen bevinden zich in de leeftijdscategorie van 30 tot 60 jaar. Bij twintigers en tieners zijn er besmettingen, maar dat aantal stijgt mogelijk opnieuw na afloop van de examens.

In het Brussels Gewest zijn nog twee test- en vaccinatiecentra geopend: Pacheco in het centrum van Brussel en dat van Molenbeek. De Brusselaars kunnen zich ook zo dicht mogelijk bij huis laten testen en vaccineren in heel wat apotheken. De huisarts kan ook een aanvraag indien bij de mobiele teams om mensen thuis te vaccineren. "Er is vandaag voldoende test- en vaccinatiecapaciteit. Alles is klaar om eventueel verder op te schalen in de zomer, herfst of winter", verzekert Neven.

In het Brussels Gewest heeft intussen 74 procent van de volwassen bevolking een basisvaccinatie gekregen, terwijl net niet de helft een boosterprik heeft gekregen. Bij de 65-plussers heeft 87 procent een basisvaccinatie gekregen en heeft drie kwart al een boosterprik gehad. Een vierde dosis voor de algemene bevolking is nog niet aan de orde in Brussel. Het is wel zo dat begin juli uitnodigingen voor een vierde prik worden uitgestuurd naar 80-plussers en immuungedeprimeerde personen die kwetsbaar zijn en een lage weerstand hebben.

"We hebben geen aanbeveling om naar een veralgemening van de vierde dosis te gaan. De experten raden het enkel aan voor de risicopersonen. Op korte termijn denken we nog niet aan een vierde dosis voor iedereen. Maar het kan altijd dat het binnen een paar maanden wel aangeraden wordt. Je moet ook weten dat er in de komende maanden nog vaccins komen die beter zijn dan de huidige varianten", besluit minister Maron.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.