Besmettingen en ziekenhuisopnames blijven stijgen

Het aantal besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames zijn opnieuw gestegen. Dat blijkt vrijdagochtend uit de voorlopige cijfers op het dashboard van Sciensano.

In de afgelopen week steeg het aantal ziekenhuisopnames met 18 procent, tot gemiddeld 67,3 per dag. Er liggen nu 977 mensen met en voor een COVID-19-besmetting in de ziekenhuizen (+18 procent), van wie 43 patiënten op de diensten intensieve zorg (-14 procent). 

Het aantal besmettingen steeg in de periode van 30 januari tot 5 februari met 48 procent, tot gemiddeld 707 per dag. In totaal werden 4.946 nieuwe gevallen gediasnosticeerd. In die periode werden dagelijks gemiddeld ongeveer 5.500 tests uitgevoerd (+16 procent), de positiviteitsratio bedraagt 14,1 procent. 

Het aantal overlijdens neemt ook toe. Tussen 30 januari en 5 februari stierven gemiddeld 4,9 mensen per dag aan de gevolgen van een coronabesmetting (+21 procent). Sinds het begin van de pandemie stierven al 33.616 mensen.

Het aantal infecties met het respiratoir syncytieel virus (RSV), dat een luchtweginfectie met verkoudheidssymptomen kan veroorzaken, daalde verder onder de epidemische drempel. Eind januari had Sciensano de RSV-epidemie al ten einde verklaard. De griepepidemie is daarentegen nog steeds van kracht. Zo steeg het aantal huisartsconsultaties voor bevestigde griep opnieuw.

"Zowel de corona- als de griepcijfers gaan in stijgende lijn", zegt Steven Van Gucht. Volgens de viroloog zal de griepepidemie de komende weken waarschijnlijk een tweede piek kennen, na een eerste piek die zich eind december aftekende. "De ziekenhuisbelasting blijft gelukkig relatief laag, maar we raden nog steeds aan om thuis te blijven bij ziekte en een masker te dragen bij milde klachten of op drukke binnenplaatsen, zoals op het openbaar vervoer", aldus Van Gucht.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.