Zorgtraject diabetes: educatie door de apotheker

Vanaf 1 mei kunnen diabetespatiënten van 15 tot 69 jaar met een verhoogd cardiovasculair risico (BMI > 30 en/of arteriële hypertensie) een educatieprogramma volgen.

Ze hebben recht op maximaal 4 terugbetaalde educatiesessies per jaar. De huisarts helpt de patiënt bij zijn keuze uit vijf mogelijke sessies, waaronder een aansporing tot therapietrouw met steun van de apotheker. In totaal komen bijna 130.000 patiënten in aanmerking. Volgens het Riziv zal in de loop van het eerste jaar 70% van hen, of meer dan 90.000 patiënten, het nieuwe systeem gebruiken. Voor de financiering maakte Maggie De Block 8,75 miljoen euro vrij.

Aansporen tot therapietrouw bestaat uit een begeleidingsgesprek over het goede gebruik van geneesmiddelen (GGG). Samen met uw patiënt bespreekt u de eventuele problemen die hij ondervindt bij de inname van zijn geneesmiddelen. Vervolgens motiveert u hem en stelt u gepaste oplossingen voor om zijn therapietrouw te verbeteren. Het ereloon voor een individueel begeleidingsgesprek bedraagt 21,97 euro.

Meer info: www.apb.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.