Ziekenfondsen betalen ruim 2,3 miljoen voor werkingskosten controledienst in 2022

De verdeelsleutel voor de werkingskosten van de controledienst op de ziekenfondsen, die de ziekenfondsen zelf moeten betalen, werd vastgelegd en gepubliceerd in Het Staatsblad van vandaag. In totaal gaat het om 2.318.531 euro, te verdelen over de zeven ziekenfondsen die ons land rijk is.

Voor dit jaar dragen de verschillende ziekenfondsen als volgt bij (gebaseerd op hun ledenaantal):
a) Landsbond der Christelijke Mutualiteiten: 40,9390%;
b) Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen: 4,8670%;
c) Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten: 29,5030%;
d) Landsbond van Liberale Mutualiteiten: 5,3025%;
e) Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen: 17,5905%;
f) Hulpkas voor ziekte- en invaliditeits-verzekering: 0,9165%;
g) Kas voor geneeskundige verzorging van HR Rail: 0,8815%.
Dit besluit gaat in met terugwerkende kracht op 1 januari 2022.

Een recente audit van het Rekenhof leert ons dat 35 tot 40% van het gezamenlijke budget en personeelsbestand van de Controledienst Ziekenfondsen (CDZ), de Dienst Administratieve Controle (DAC) en de Dienst Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) specifiek ingezet wordt voor controle op de ziekenfondsen. Dat beantwoordde toen aan een jaarlijkse kost van ongeveer 20 miljoen euro en de inzet van ongeveer 175 personeelsleden.

1 miljard

Jaarlijks ontvangen ziekenfondsen een enveloppe van de federale overheid om hun werkingskosten te dekken (ongeveer 1 miljard euro), aldus Valerie Van Peel (N-VA) in een parlementaire vraag uit 2020. Ze had toen haar bedenkingen bij het effect van de coronacrisis: "Door de coronacrisis zullen veel kantoren gesloten zijn, en zijn de werkingskosten mogelijk  lager. De daling van de werkingskosten is dan geen gevolg van de efficiënte werking van de ziekenfondsen, maar ontstaat wegens overmacht. Bovendien zou het kunnen dat ziekenfondsen een deel van de kost afwimpelen op de sociale zekerheid, door tijdelijke werkloosheid aan te vragen voor bepaalde personeelsleden."

> Kamerresolutie 'hangende' tegen mogelijke fraude ziekenfondsen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.