Ziekenfonds CM stopt terugbetalen van homeopathische geneesmiddelen

Het grootste ziekenfonds (zeg nu: gezondheidsfonds) stopt de terugbetaling van homeopathie via zijn aanvullende verzekering vanaf januari. Het zal wel mee vaccins terugbetalen en het spant een vangnet voor leden zonder hospitalisatieverzekering via een tussenkomst in hun ziekenhuisfactuur. Consultaties bij (huis)artsen-homeopaten blijven wel terugbetaald.

Tot nu toe betaalde de CM tot een plafond van 50 euro/jaar homeopathische geneesmiddelen terug aan de leden. Maar dat verandert dus vanaf januari. Het gezondheidsfonds zegt dat het tot die maatregel overgaat na bevraging van zijn leden. Vreemd genoeg schermen andere ziekenfondsen met hetzelfde argument om de terugbetaling te behouden.

De maatregel van de CM spoort alleszins met de evidence based policy van Maggie De Block. Toch neemt het niet openlijk een standpunt voor of tegen homeopathie in. Maar blijkbaar wil het meer inzetten op andere terugbetalingsmaatregelen die ‘meer impact’ zouden hebben, onder meer vaccins (tegen HPV voor jongens en tegen meningokokken B).

"Wij kiezen voor het grootste gezondheidseffect", zegt Steven Hermans, directeur Diensten en Verrichtingen van CM. "Daarom blijven wij bijvoorbeeld inzetten op psychotherapie, zorgen we dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, voorzien we terugbetalingen in oogzorg en logopedie, kunnen onze leden slaaptherapie volgen, zorgen we dat hulpmiddelen uitlenen betaalbaar is en bieden we een oppas bij zieke kinderen aan. Ook het remgeld voor kinderen tot en met zes jaar bij huisartsen of specialisten buiten het ziekenhuis betaalt CM terug."

Wie met de ziekenwagen naar het ziekenhuis moet voor opname of consultatie kan voortaan tegen vaste, voordelige tarieven een beroep doen op kwaliteitsvol vervoer. Ook wie vaak naar het ziekenhuis moet voor nierdialyse of oncologie betaalt daar als CM-lid een laag bedrag voor.

De CM profileert zich verder met een tussenkomst in de factuur voor een ziekenhuisopname voor patiënten zonder hospitalisatieverzekering (75% van het remgeld voor verblijf, verzorgingen en medicatie). Ereloonsupplementen zijn uiteraard niet gedekt: de CM toonde zich daar in het verleden een virulente tegenstander van.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Jan DE CORTE

  03 december 2018

  Laat ons hopen dat het over Skepsis en inzicht gaat .... In elk geval getuigt het van enige dapperheid.

 • David DUFOUR

  16 november 2018

  @Luc Wollaert:
  Het gaat hier over het standpunt van CM. De Block heeft al lang een duidelijk standpunt: zie bv http://www.standaard.be/cnt/dmf20141102_01354274

 • Luc WOLLAERT

  15 november 2018

  Dat collega De Block geen standpunt inneemt over homeoppathie is heel verstandig . Het is immers belachelijk en dom dat een aantal artsen , die nooit homeopathie hebben gestudeerd of toegepast , beweren dat homeopathie onwerkzaam is . Dit geldt eveneens voor een aantal complementaire geneeswijzen , die meestal berusten op biofysica en/of quantumfysica . Biochemie is niet het enige wapen om onze patienten te behandelen ! Ooit werd men naar de brandstapel verwezen als men beweerde dat de aarde rond was !!
  Elke arts met een hoog IQ wordt gestraft met de "evidence based medecine" als enig mogelijke behandeling van zijn patienten . Er zijn andere mogelijkheden , maar daar moet je voor openstaan , nadenken ,studeren , zoeken !!