WHO vreest voor mysterieuze ‘ziekte X’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde onlangs haar lijst van prioritaire ziekten. Die lijst identificeert ziekten en ziekteverwekkers die een epidemie kunnen veroorzaken en dus voorrang moeten krijgen van het R&D-onderzoek. Op de lijst van dit jaar staan 9 ziekten waaronder zika, ebola en lassakoorts. Maar dus ook een mysterieuze ‘ziekte X’…

Volgens de WHO verwijst ‘ziekte X’ naar het feit dat een ernstige internationale epidemie kan worden veroorzaakt door een ziekteverwekker waarvan we nog niet weten dat hij overdraagbaar is op de mens. Het gaat dus om een fictieve ziekte, kwestie van ons voor te bereiden op het ergste. Maar hoe doen we dat, ons voorbereiden op een nog onbekende ziekte? Door de gezondheidssystemen te versterken. Volgens John-Arne Rottingen, directeur van de Noorse Onderzoeksraad en wetenschappelijk adviseur van de WHO, hebben we nood aan vaccins en platformen waarmee we ons aan gelijk welke ziekte kunnen aanpassen en snel kunnen reageren: “De geschiedenis leert ons dat de volgende grote epidemie waarschijnlijk iets zal zijn wat we nog nooit hebben gezien.”

De WHO roept ook op om ons te blijven inzetten voor de strijd tegen andere ernstige ziekten die niet op de lijst staan, zoals aids, knokkelkoorts, tuberculose of malaria.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.