Vlaanderen wil 1.723 studenten laten starten met geneeskunde

Als het aan de Vlaamse regering ligt, worden er volgend academiejaar 1.723 studenten toegelaten tot de opleiding geneeskunde en 252 tot de opleiding tandheelkunde, respectievelijk 50 en 70 procent meer dan bij de start van deze Vlaamse regering in 2019.  "Het is nu aan federaal minister Frank Vandenbroucke om de quota in een Koninklijk Besluit te gieten", zeggen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

"De federale regering legt al jaren quota op aan deelstaten, die vervolgens enkel door Vlaanderen gerespecteerd worden", aldus de ministers. "Vlaanderen heeft daarom een historische achterstand opgelopen, terwijl onze samenleving net geconfronteerd wordt met stijgende zorgnoden." De Vlaamse regering besliste daarom om een eigen koers te gaan varen en fors meer studenten te laten starten aan de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde. 

De cijfers van 1.723 en 252 zijn gebaseerd op een advies van de Vlaamse Planningscommissie. Ministers Weyts en Crevits hebben de cijfers overgemaakt aan minister van Volksgezondheid Vandenbroucke, die de nieuwe quota tijdig in een KB moet gieten "zodat jongeren die deelnemen aan de ingangsexamens juridische zekerheid krijgen en de garantie dat zij na hun opleiding huisarts of arts-specialist een Riziv-nummer zullen krijgen van de federale overheid".

Aangezien de verhogingen van het aantal starters niet vanzelfsprekend zijn voor de opleidingen, maakt de Vlaamse regering van 2024 jaarlijks 10 miljoen euro extra vrij voor de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde. Ze bekijkt bovendien of en hoe er eventueel op termijn een extra (derde) tandartsopleiding kan komen, naast de opleidingen die vandaag bestaan aan de Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit Gent.

> Minister Vandenbroucke akkoord met verhoging quota

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.